Programul de cooperare elvetiano-roman lanseaza proiectul de instruire pentru orientarea profesionala

Programul de cooperare elvetiano-roman lanseaza proiectul de instruire pentru orientarea profesionala

Braşov, Septembrie 2011. Universitatea Pedagogica Zurich, Elvetia, in cooperare cu Ministerul Educatiei Nationale si cu Centrul National pentru Dezvoltarea Invatamantului Profesional si Tehnic din Bucuresti deruleaza un proiect pilot pentru introducerea unei noi discipline vizand orientarea profesionala in scolile din Romania (JOBS). Faza de testare va dura un an si va fi implementata de catre profesorii de la Scoala gimnaziala nr. 25 si de la Colegiul Tehnic Transilvania, impreuna cu echipa din Elvetia.
Proiectul JOBS: Orientare profesionala – training in intreprinderi si scoli are ca scop ajutarea elevilor din ultimii ani de gimnaziu si din primii ani de invatamant tehnic in formarea unei imagini realiste privind piata muncii si diferitele profesii. In acelasi timp, elevii invata sa-si cunoasca propriile puncte forte si competente. Programul le ofera o imagine de ansamblu asupra profesiilor sau studiilor posibile. Prin vizite in intreprinderi, administratii sau institutii publice elevii vad ce fac muncitorii calificati si cei cu studii superioare. Elevii sunt cei care colecteaza informatii despre ofertele de munca din regiunea lor si despre cerintele impuse de diferitele profesii. JOBS este si o buna practica pentru elevi care invata cum sa se prezinte pentru a avea success in fata potentialilor angajatori.
Profesorii implicati nu se limitează la predarea aceastei disciplina, ci ei vor sprijini activ elevii in indeplinirea sarcinilor definite de JOBS. Pentru a putea face acest lucru profesorii parcurg un program de invatare la distanta. In viitor, s-ar putea organiza cursuri de masterat pentru “Indrumarea elevilor”. Proiectul JOBS include si un studiu de cercetare coordonat de Universitatea Pedagogica din Zurich: evolutia primului grup de elevi care vor absolvi programul JOBS va face obiectul studiului de cercetare pentru urmatorii 5 ani. Rezultatele acestui studiu vor fi foarte importante pentru implementarea unor scheme educationale similare in regiune.
In Elvetia, aceste cursuri de orientare profesionala au fost predate in scoli pe o perioada de aproape 30 de ani, iar din 2007 asa numitul “an scolar de alegere a carierei” este implementat cu mult success. Conform statisticilor, peste 80% din elevii care parcurg acest an de alegere a carierei incep o perioada de ucenicie sau urmeaza o forma de invatamant superior.
Proiectul JOBS este finantat de catre Fondul Loteriei Cantonului Zurich si de catre Agentia Elvetiana de Dezvoltare si Cooperare, in cadrul contributiei Elvetiei la procesul de extindere a Uniunii Europene, oferita noilor state membre. Guvernul Romaniei, prin Ministerul Educatiei Nationale asigura co-finantarea proiectului. Aspectul inovator al proiectului JOBS consta in cooperarea stransa dintre cei doi parteneri si in faptul ca materialele produse au fost si sunt constant testate in scoli. Proiectul va dura cinci ani si are ca scop integrarea elementelor JOBS in curriculum national.