Video


Video No. 1 - Schimbarea aranjării pupitrelor elevilor, din așezarea pe rânduri, în cerc

Schimbarea aranjării pupitrelor elevilor, din așezarea pe rânduri, în cerc

Profesorul dă semnalul de modificare a aranjamentului pupitrelor elevilor, din rânduri în cerc,datorită intenţiei de a avea o discuţie în plen. Această discuţie poate fi cu sau fără pupitre în funcţie de sarcina de lucru.
Schimbarea aranjării scaunelor oferă oportunităţi metodologice noi. Permite forme noi de interacţiune între elevi şi profesori. În plus, aranjamentul în cerc se potriveşte perfect şi pentru discuţiile dintre elevi, pentru că se pot vedea unii pe alţii mai bine decât atunci când stau pe rânduri.Această modificare a aranjamentului trebuie exersată cu elevii şi, prima dată, poate dura câteva minute. Pe măsură ce câştigă experienţă, o clasă poate face acest lucru în mai puţin de 1 minut.

Video No. 2 - Schimbarea aranjamentului pupitrelor elevilor, din cerc, pentru a lucra în perechi

Schimbarea aranjamentului pupitrelor elevilor, din cerc, pentru a lucra în perechi

Aranjamentul băncilor din cerc poate fi transformat uşor în aranjament pentru lucrul în perechi.
Se pot obţine rezultate mai bune și discuţiile dintre elevi pot fi mai intense când se lucrează în perechi.
Notă: Profesorul dă toate instrucţiunile pentru sarcina de lucru înainte de mutarea scaunelor, astfel încât elevii pot începe să lucreze (în cazul de faţă, discuţii în perechi) imediat, fără întreruperi ulterioare din partea profesorului.
Această schimbare a aranjamentului trebuie exersată cu elevii şi, prima dată, poate dura câteva minute. După exersare de mai multe ori, o clasă poate face acest lucru în mai puţin de 30 secunde. Şi este, de asemenea, simplu să se revină la aranjamentul în cerc pentru discuţia în plen (vezi secvenţa 1).

Video No. 2a - Schimbarea aranjării pupitrelor elevilor, din cerc, pentru a lucra în grupe de patru

Schimbarea aranjării pupitrelor elevilor, din cerc, pentru a lucra în grupe de patru

Aranjamentul în cerc poate fi uşor transformat pentru lucrul în grupuri de patru. Pentru a obţine rezultate bune când lucrează în grup la o sarcină, elevii trebuie să schimbe aranjarea băncilor (aici, pentru discuții în grupuri de patru). Această modificare a aranjării băncilor necesită timp şi repetiţii, iar după ce exersează, o clasă poate face acest lucru în mai puţin de jumătate de minut (vezi secvenţa nr. 11).

Video No. 3 - Schimbarea aranjării pupitrelor elevilor, din așezarea pe rânduri, pentru a lucra în perechi utilizând câte două pupitre

Schimbarea aranjării pupitrelor elevilor, din așezarea pe rânduri, pentru a lucra în perechi utilizând câte două pupitre

Aranjamentul obişnuit, în rânduri, poate fi uşor transformat pentru lucrul în perechi folosind două pupitre. Este nevoie doar să se rotească doar unul din cele două pupitre.
Profesorul începe cu o scurtă prezentare a scopului, apoi descrie noul aranjament al pupitrelor şi dă informaţiile necesare pentru ca elevii să poată începe lucrul imediat după rearanjarea pupitrelor

Video No. 3a - Schimbarea aranjamentului pupitrelor elevilor, din aşezarea pe rânduri, pentru a lucra în perechi utilizând un pupitru

Schimbarea aranjamentului pupitrelor elevilor, din aşezarea pe rânduri, pentru a lucra în perechi utilizând un pupitru

Aranjamentul pupitrelor poate fi uşor transformat din rânduri în aranjament pentru lucrul în perechi folosind un singur pupitru pentru 2 elevi. E nevoie doar de o simplă rotire a unui scaun.
Profesorul începe cu o scurtă prezentare a scopului, descrie noul aranjament al pupitrelor şi dă informaţiile necesare pentru ca elevii să se poată apuca de lucru imediat după rearanjarea scaunelor.

Video No. 4 - Schimbarea aranjării pupitrelor elevilor, din așezarea pe rânduri, pentru la lucra în grupe de patru

Schimbarea aranjării pupitrelor elevilor, din așezarea pe rânduri, pentru la lucra în grupe de patru

Această secvenţă arată transformarea aranjamentului pupitrelor elevilor, din rânduri, în aranjament pentru lucrul în grupuri de patru, care trebuie exersat ca o acţiune rapidă în timpul lecţiei. Profesorul se asigură că elevii pot începe sarcina de lucru imediat după rearanjarea locurilor (vezi secvenţa 11).

Video No. 13 - Profesorul oferă timp de gândire după ce pune o întrebare

Profesorul oferă timp de gândire după ce pune o întrebare

Se desfăşoară o sesiune plenară în clasă. * Profesorul pune câteva întrebări, elevii se gândesc şi ridică mâna atunci când sunt gata să răspundă. Această secvenţă subliniază un aspect foarte important: acela că profesorul care conduce discuţia le dă suficient timp si aşteaptă până la 7 (!) secunde înainte de a numi un elev să răspundă.
Sunt mulţi elevi care au nevoie de timp de gândire înainte de a fi în stare să răspundă. Unii profesori s-ar putea simţi neconfortabil în situaţia de a parcurge o perioadă de linişte în care elevii sunt forţaţi să gândească. Dar, pentru a obţine o gândire intensă e absolută nevoie de timp şi răbdare.
* În plus, această secvenţă doreşte să arate că o sesiune în plen se poate desfăşura şi într-o altă aranjare a băncilor în clasă (de ex. grupuri de 4).

Video No. 5 - Deschiderea unei lecții printr-o scurtă explicare a sarcinii de lucru

Deschiderea unei lecții printr-o scurtă explicare a sarcinii de lucru

Profesorul prezintă sarcina de lucru clar, dar cât se poate de scurt. Acesta ştie că elevii au descrierea sarcinii de lucru în manual, deci nu este nevoie să facă o prezentare foarte detaliată. Mai târziu, profesorul este pregătit să răspundă individual acelor elevi care au nevoie de ajutor. Este posibil ca unii elevi să înţeleagă greşit sau, câteodată, să depăşească cerinţele sarcinii. Pe cât posibil, profesorul nu trebuie să intervină în (să perturbe) munca elevilor şi să le lase timp de gândire. Verificând și comparându-și rezultatele între ei şi/sau pe baza feedback-ului de la profesor după ce au terminat lucrul, elevii ar trebui să-şi poată aprecia rezultatele în funcţie de sarcina primită.

Video No. 6 - Deschiderea unei lecţii fără explicarea sarcinii de lucru

Deschiderea unei lecţii fără explicarea sarcinii de lucru

În acest clip profesoara îşi începe lecţia cu câteva cuvinte despre contextul subiectului, fără să explice sarcina de lucru în detaliu. Ea cere elevilor să citească sarcina în linişte şi îi lasă să înceapă lucrul imediat după ce au citit. Este important ca elevii să se obişnuiască să citească şi să încerce să înţeleagă singuri sarcinile, dacă este posibil.
Profesorul este pregătit să-i ajute, individual, pe cei care au vreo problemă în înţelegerea sarcinii. Adesea nu este nevoie de o rundă de explicaţii în plen, pentru întrebări generale. Deci, profesorul nu mai trebuie să-i deranjeze pe elevi, mai mult decât e necesar, pe parcursul acestui proces.

Video No. 7 - Instrucțiuni ale profesorului pentru trasarea unei diagrame pânză de păianjen pentru profilul competenţelor

Instrucțiuni ale profesorului pentru trasarea unei diagrame pânză de păianjen pentru profilul competenţelor

Profesorul explică elevilor, cât mai scurt posibil, cum se construieşte o diagramă cu profilul competenţelor. Acesta lucrează pe flipchart sau pe tablă pentru a le da un model, astfel încât elevii să poată, apoi, începe lucrul. Este recomandabil ca structura diagramei pânză de păianjen să fie pregătită înainte, ca să nu se piardă din timpul pentru explicaţii.

Video No. 8 - Trasarea unei hărţi mentale (despre competenţele personale)

Trasarea unei hărţi mentale (despre competenţele personale)

Dacă este o sarcină mai dificilă, ar putea fi util să o explicaţi printr-un model. În acest clip, profesorul desenează, pas cu pas, o hartă mentală despre propriile competenţe.
Notă: Pentru prezentarea unei hărţi mentale despre propriile competenţe nu este necesar ca profesorul să se expună cu aspecte personale (vezi trusa de instrumente).

Video No. 9 - Moderarea de către profesor, a unei discuţii în plen (despre domeniile de interes)

Moderarea de către profesor, a unei discuţii în plen (despre domeniile de interes)

Această secvenţă arată moderarea de către profesor a unei sesiuni plenare. Sesiunile plenare sunt ideale pentru împărtăşirea opiniilor şi a declaraţiilor individuale. Este recomandabil ca elevii să stea în (semi)cerc (de ex. în faţa tablei sau a unui flipchart) astfel încât să se poată vedea unii pe alţii. Profesorul conduce discuţia în plen.
Acum demonstrează una dintre competenţele foarte importante ale unui profesor: să-i lase, în special, pe elevi să vorbească. Profesorul foloseşte gesturile pentru a conduce discuţia şi vorbeşte cât se poate de puţin. Indică, mai ales, nonverbal cui vrea să-i dea cuvântul. Și, mai ales, nu comentează declaraţiile elevilor nici pozitiv, nici negativ.
Această sesiune nu arată ca una obişnuită în care profesorul adresează o întrebare la care ştie deja răspunsul pe care vrea să-l obțină de la elevi. Aici profesorul întreabă – elevii răspund – profesorul întreabă din nou – elevii răspund – etc.
Discuţiile plenare sunt fără rost dacă se cunosc deja concluziile şi conţinutul este pre-determinat.

Video No. 10 - Feedback oral al profesorului, la reflecțiile finale exprimate în plen asupra unui modul

Feedback oral al profesorului, la reflecțiile finale exprimate în plen asupra unui modul

Ca pregătire înainte de această sesiune plenară, elevii termină de completat evaluarea şi scriu propriile declarații despre “Ce au învăţat?”. Profesorul deschide discuţia plenară, astfel încât opiniile, experienţele şi ultimele constatări ale elevilor pot fi împărtășite. Profesorul conduce sesiunea, vorbind cât mai puţin posibil, fără a face comentarii. Se recomandă ca profesorul să invite elevii să-şi comenteze unii altora declaraţiile.
La sfârşit, profesorul face rezumatul celor prezentate şi oferă un feedback general. Comentariile sale, în această situaţie, trebuie să fie pozitive şi să se refere la conţinutul declaraţiilor făcute de elevi.
Profesorul foloseşte propoziţii cheie pozitive cum ar fi:
- “Mi se pare deosebit de interesant …”
- “Mi-am dat seama că ...”
- “Sunteţi mult mai încrezători în voi înşivă …”
- “Vă cunoaşteţi mai bine pe voi înşivă …”
- “Sunt sigur că puteţi să …”
- “Aţi putea fi mândri că aţi devenit conştienţi de …”

Video No. 11 - Discuţii ale elevilor în grupe de câte patru

Discuţii ale elevilor în grupe de câte patru

Clasa este aşezată în grupuri de câte 4 elevi. În faţa clasei, profesorul explică pe scurt sarcina de lucru și subiectul care trebuie discutat. Elevii încep şi discuţiile în cadrul diferitelor grupuri au loc în acelaşi timp. Aceste discuții nu pot fi conduse de către profesor. Elevii fac declaraţii, se întreabă unii pe alţii, răspund şi clarifică. Profesorul trece de la un grup la altul şi ascultă atent, fără să spună nimic. Îşi manifestă, nonverbal, interesul, fără să intervină. Este ceva zgomot, care face parte din activitate. Trebuie judecat, de fapt, ca de dorit si constructiv în această fază. Dar, s-ar putea să fie necesar să-i sfătuiţi pe elevi să vorbească mai încet, tocmai ca să se poată înţelege unii cu alţii.
There is a certain acceptable level of noise that is part of the process. This has to be judged as desirable and constructive during this phase. However, it might be necessary to advise the students to talk as quietly as possible, so that they can understand each other.

Video No. 12 - Interviu simulat cu doi elevi

Interviu simulat cu doi elevi

Interviurile pot fi repetate în perechi, simultan în toată clasa. Elevii stau în perechi la o masă şi repetă tehnicile interviului.
Intervievatorul are în faţă ghidul său pentru realizarea interviului, dar păstrează contactul vizual în timpul conversaţiei (vezi trusa de instrumente: criteriile de calitate pentru interviuri). Acesta nu trebuie să ia notiţe în timpul interviului, deci se poate concentra asupra partenerului de interviu.
Profesorul ascultă diferitele interviuri, fără a interveni sau a face comentarii. La sfârşit, oferă feedback, pe baza criteriilor de succes pentru un interviu.
Alternativă: clasa lucrează în grupuri de câte3 elevi, doi dintre ei repetă interviul, iar cel de-al treilea ascultă şi observă, iar la sfârşit le oferă feedback folosind criteriile pentru interviuri. Dacă se procedează aşa, fiecare pereche va primi feedback.

Video No. 14 - Elevii prezintă un poster – profesorul oferă feedback

Elevii prezintă un poster – profesorul oferă feedback

Secvenţele 14 şi 14a se concentrază asupra prezentării unui poster (-> trusa de instrumente), pe care doi elevi o fac în faţa clasei.
Profesorul stă aşezat în cerc printre ceilalţi elevi. După prezentare, profesorul dă cuvântul elevilor pentru întrebări. În final (după minutul 3:38) profesorul face comentariile sale subliniind aspectele pozitive şi de success ale prezentării.

Video No. 14a - Elevii prezintă un poster - clasa oferă feedback

Elevii prezintă un poster - clasa oferă feedback

În această secvenţă vedem o prezentare în care doi elevi prezintă posterul lor cu interviul despre o profesie. După un timp, în care se pot pune întrebări, vine rândul elevilor să ofere feedback (după 3:16 min). Aceasta demonstrează că ei sunt capabili să ofere feedback pe baza criteriilor pentru un interviu bun (vezi trusa de instrumente).
Ca să se realizeze un feedback bun, este necesară o instruire specifică. Aceasta ar trebui să fie parte intrinsecă a multora dintre sarcinile JOBS şi trebuie să se dezvolte, ceea ce cere răbdare..
O altă posibilitate este o combinaţie dintre feedback-ul dat de elevi şi de profesor.

Video No. 15 - Declarații ale directorului adjunct şi profesorilor Colegiului Tehnic Transilvania, Braşov despre experienţa lor în JOBS

Declarații ale directorului adjunct şi profesorilor Colegiului Tehnic Transilvania, Braşov despre experienţa lor în JOBS

Directorul adjunct şi doi profesori (de la clasa a X-a) vorbesc despre experienţele personale în predarea lecțiilor JOBS şi despre percepțiile lor privind realizările elevilor. De asemenea, oferă feedback privind diferite aspecte din cadrul programului.
  • Daniela Felegean (director adjunct)
  • Anca Urduzan (profesor)
  • Mihaela Chereches (profesor)

Video No. 16 - Declarații ale directorului şi profesorilor Școlii Gimnaziale nr. 25 Brasov, despre experienţa lor în JOBS

Declarații ale directorului şi profesorilor Școlii Gimnaziale nr. 25 Brasov, despre experienţa lor în JOBS

Directorul şi 3 profesori (de la clasa a VIII-a) vorbesc despre experienţele personale în predarea lecțiilor JOBS şi despre percepțiile lor privind realizările elevilor. De asemenea, oferă feedback privind diferite aspecte din cadrul programului.
  • Rodica Gheorghișor (director)
  • Mara Trofin (profesor)
  • Roxana Ionița (profesor)
  • Luminița Constantinescu (profesor)

Video No. 17 - Vizita in intreprinderi

Video No. 18 - Expozitia JOBS I

Video No. 19 - Expozitia JOBS II