Instruire
Despre JOBS
JOBS „Job Orientation Training for Businesses and Schools; Orientare profesionala – Instruire in intreprinderi si scoli” este un proiect din cadrul contribuţiei elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Acest proiect a fost dezvoltat de Ministerul Educatiei Naionale (MEN), Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic (CNDIPT) in colaborare cu Centrul pentru Proiecte Internationale in Educatie al Universitatii Pedagogice Zurich (PH Zurich-IPE).
Proiectul a inceput in 2010 cu dezvoltarea materialelor de predare si invatare, in parteneriat cu doua scoli din Brasov: Scoala Gimnaziala nr. 25 si Colegiul Tehnic Transilvania. Aceasta faza pilot a fost finantata de Fondul Loteriei Elvetiene cu 130.000 CHF.
Faza “Proiect complet”, care a inceput in 2012 si s-a incheiat la 30 iunie 2019, a avut un buget de 2.489.700 CHF, finantat de Guvernul Elvetiei (85%) si Guvernul Romaniei (15%). Un numar de 180 de scoli (gimnazii si licee/colegii tehnice, economice, etc), localizate in 4 regiuni de dezvoltare ale Romaniei, s-au alaturat proiectului pana in 2017.
Aptitudini
Obiectivele proiectului JOBS
- Dobandirea unor competente si abilitati utile in viata (life skills)
- Dezvoltarea unei perceptii realiste asupra oportunitatilor disponibile pe piata muncii din tara.
- Decizia, in cunostinta de cauza, asupra pasilor de urmat pentru viitoarea cariera.
Obiective
Caietul JOBS pentru elevi
Caietul JOBS se concentreaza pe 4 domenii si tinte:
Abilitati de viata: Elevii invata despre propriile competente.
Retea/Comunicare: Elevii intra in contact cu intreprinderi, companii si institutii publice. Ei invata despre oferta de locuri de munca din regiunea lor.
Realitatea de pe piata muncii: Elevii analizeaza condiţiile economice din regiunea lor si pregatesc un portofoliu de proiect si prezentari.
Invatarea prin practica: Elevii fac propriile cercetari despre profesiile pe care le considera potrivite pentru ei. Ei viziteaza intreprinderi si isi prezinta experientele intr-o expozitie JOBS organizata la sfarsitul anului scolar.
Sprijin
Sprijin pentru profesori
Programul JOBS ofera profesorilor un suport adecvat pentru instruire, indrumare si informare continua, prin:
Platforma de invatare on-line - care este suportul programului de formare continua.
Brosura pentru profesori : ”Cum sprijinim invatarea activa” – care furnizeaza profesorilor informaţii folositoare despre conceptele didactice care stau la baza JOBS, precum si recomandari pentru aplicarea acestora in clasa.
Cooperarea stransa intre scoli si intreprinderi a fost promovata – pe durata implementarii proiectului, peste 965 intreprinderi si-au deschis portile pentru elevi, permitandu-le sa intre in contact cu realitatile de pe piata muncii.
Ca urmare a succesului experientelor din cadrul proiectului JOBS, incepand cu anul scolar 2017-2018, in curriculumul pentru scolile gimnaziale a fost introdusa o noua disciplina ”Orientare profesionala si dezvoltare personala”.
Ultimul an de implementare a proiectului (2018-2019) a avut ca obiective extinderea formarii continue a cadrelor didactice in 28 de judete, in parteneriat cu Casele Corpului Didactic, precum si dezvoltarea unui modul pentru formarea initiala a profesorilor, in colaborare cu Universitatea Transilvania din Brasov.