Vonat

A JOBS-ról

 • A JOBS ‚Job Orientation Training for Businesses and Schools’, Szakmai útmutató vállalatoknál és az iskolákban cimű projekt, a svájci hozzajárulás az Európai Únió bővítési folyamatához. Ezt a Nemzeti Oktatásügyi Minisztérium (MEN), a Szakmai és Műszaki Nevelés Nemzeti Fejlesztési Központja (CNDIPT) fejlesztette a Zürichi Pedagógiai Egyetem Nemzetközi Oktatási Projektek központjával (PH Zürich – IPE) együttműködve.

  A projekt 2010-ben indult be a tanítási segédanyagok fejlesztésével, a 25-ös Általános Iskola és a Transilvania Műszaki Kollégium, két brassói iskola bevonásával. Ezt az első fázist a svájci Állami Lottóalap finanszírozta 130000 frankkal. 

  A “Teljes Projekt”-nek, amely 2012-ben kezdődött és 2019 június 30.tart, a költségvetése 2373420 CHF, amit 85%-ban Svájc kormánya, 15%-ban Románia kormánya finanszíroz. 2017 – ig a projekthez csatlakozott 180 iskola (gimnáziumok, liceumok/gazdasági, technikai és más főgimnáziumok) az ország 4 régiójából.

Képességek

A JOBS projekt célkitűzései

Célok

A tanulók JOBS könyve

A könyv 4 területre összpontosít:

 • Életkészségek: a diákok megismerik saját kompetenciájukat
 • Hálózat/Kommunikáció: A diákok kapcsolatba kerülnek vállalatokkal, cégekkel, állami intézményekkel. Megismerik a régiójukra jellemző munkahelyi lehetőségeket.
 • A munkapiac valósága: a diákok felmérik, elemzik a régióban létező gazdasági helyzetet és készítenek egy projekttel és bemutatókkal teli portfóliót.
 • Gyakorlat segítségével való tanulás: A megfelelőnek vélt szakmákról a diákok kutatást végeznek. Vállalatokat látogatnak meg és az így nyert tapasztalataikat egy JOBS kiállítás keretében mutatják be, az iskolai év végén.

Támogatás a tanároknak

A JOBS program támogatja a tanárok továbbképzését, írányítását és informálódását:

 • Az on-line tanulási felülettel, ami a továbbképzés alapja
 • Tanári kézikönyv: “Hogyan támogatjuk az aktív tanulást” – amely hasznos didaktikai fogalmakkal kapcsolatos információkat tartalmaz, amelyek segítenek a JOBS program osztályban való felhasználásában
 • Az iskolák és vállalatok közti szoros együttműködésre nagyon nagy hangsúly volt fektetve – ebben a projektben több mint 965 cég nyitott ajtót és engedett be diákokat, hogy azok láthassák a munkapiacon uralkodó realitásokat. A sikeres JOBS kisérletek nyomán, a 2017-2018-as tanévre érvényes gimnáziumi tantervbe bevezettek egy új tantárgyat aminek a neve: Szakmai orientáció és személyes fejlődés A megvalósítás utolsó évében (2018 – 2019) a projektnek két célkitűzése van, éspedig a tanárok továbbképzését kibővíteni újabb 28 megye Pedagógus Házával együttműködve, valamint a brassói Transilvania Egyetem keretében kifejleszteni egy, a tanárok alapképzésében használt modult.